Със застудяването на времето вирусолозите отчитат бум на различните респираторни инфекции и

...
</TD
>Със застудяването на времето вирусолозите отчитат бум на различните респираторни инфекции и
Коментари Харесай

Семеен лекар от Пловдив: Ако продължава така, в близките седмици определено ще се стигне доепидемия

Със захлаждането на времето вирусолозите отчитат бум на другите респираторни инфекции и предизвестяват, че до зараза евентуално ще се стигне към края на този месец. До тогава случаите гладко ще порастват.

За последните две седмици от 90 изследвани в Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), 14 са с грип. Това значи един болен на шест тествани, написа btv.

Най-много са инфектираните в Смолян. Следват Силистра, Пазарджик, Ямбол, Бургас и Варна. А в Разград и София те са минимум, сочат още данните.

Чакалнята на доктор Милена Пенчева е цялостна, макар че работното ѝ време е към своя край. София Зънгарова, която е болна от няколко дни, също чака. " Нито температура подвигам, нито хрема имам, единствено кашлица “, изяснява тя.

Д-р Пенчева вижда взривът на заболели в пловдивска област от първо лице. Казва, че пациентите с грипоподобни признаци са се нараснали фрапантно през последните дни.

" Заболяването протича с висока температура, изнемощялост и кашлици. Имаме утежняване на положението на пациентите – записваме много пневмонии и бронхити, които постановат към този момент антибиотично лекуване. Ако продължава по този начин, в околните една-две седмици несъмнено ще се случи до зараза “, изяснява доктор Милена Пенчева, общопрактикуващ доктор в Пловдив.

В София, въпреки че по статистика болните са относително малко, в аптеките има взрив на търсенето на медикаменти. " Всеки трети пациент идва с простуда, хрема и кашлица. Увеличи се търсенето и изписването на антибиотици. Търсят се маски. Търсят се проби - изключително комбинираните за Коронавирус и грип “, твърди фармацевтът Маргарита Грозданова.

Според вирусолози случаите на грип и COVID-19 са съвсем поравно. Но признаците се разграничават.

" Грипът визира главно горните и долните дихателни пътища, дава висока температура, суха кашлица. Коронавирусът визира целия организъм. При децата не протича по-тежко. За разлика от грипа, при който те са главен рисков контингент “, безапелационна е Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

За да се ограничи разпространяването на инфекциите проф. Христова предлага филтър в учебните заведения и детските градини.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР